TÉMÁK, Kategóriák

Amit érdemes tudnia a nagyothallás kapcsán

601
HOZZÁSZÓLÁS:

Érzékszerveink közül az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk a hallásunk. Csökkenése vagy hiánya kihat az emberi szervezet egész működésére, nélküle az élet minősége és a szociális beilleszkedés nem lehet teljes!

Az nagyothallás folyamatosan, hosszú idő alatt kialakuló betegség

20 éves kor körül kezdődik a hallás romlása, majd ez 50 éves kor után felgyorsul. Eleinte csak a magas hangok meghallása jelent problémát, később már a mélyebb hangoké is.

A nagyothallást a belső fülben lévő, a hangingerek idegi ingerületté való átalakítását végző apró szőrsejtek fokozatos elpusztulása idézi elő.

A kiváltó okok:

 • A fület ismételten érő erős zajok,
 • örökletes tényezők,
 • valamint a fül vérellátásának megváltozása (szívbetegség vagy más keringési zavar következtében).

Az időskori nagyothallás a két fület egyformán érintheti, de teljes süketséget nem okoz.

Tünetek:

 • A hangok érzékelése vagy a beszéd megértése gondot okoz,
 • érzékenység az erős zajokra,
 • fülcsengés, fülzúgás,
 • a beszélgetés követése nehézséget okoz, mert a szavak elmosódottnak tűnnek, a hangok egybefolynak, főleg, ha háttérzaj is van.

FIGYELEM! – Bizonyos, nagy dózisban alkalmazott gyógyszerek (például aszpirin, kinin, bizonyos antibiotikumok, vizelethajtók) átmeneti vagy tartós halláscsökkenést, nagyothallást okozhatnak.

Férfiaknál hamarabb alakul ki, mint a nőknél! A halláskárosodás mellett gyakori tünete még a fülcsengés vagy a fülzúgás (ami lehet folyamatos, gyakran visszatérő, vagy csak néha jelentkező).

Ha fülcsengést vagy hallászavarokat tapasztalunk, keressük fel a szakorvost!

Akkor is feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a halláscsökkenés féloldali, fájdalom vagy fülfolyás kíséretében lép fel, mert ez fülfertőzése utalhat.

Időskori nagyothallás esetén az orvos hallókészüléket írhat fel. A hallókészülék a következő részekből áll:

 • egy mikrofonból, amely a hanghullámokat elektromos jelekké alakítja,
 • egy erősítőből, amely a jeleket felerősíti (hangosabbá teszi),
 • valamint egy akkumulátorból.

A hallókészülékek is folyamatosan változnak, modernizálódnak. Újabb és újabb típusok kerülnek a piacra, ezért vásárlás előtt tekintsük át a kínálatot, tájékozódjunk, mi lenne számunkra a legmegfelelőbb! (A legtöbb, hallást segítő eszközt a társadalombiztosító támogatja.)

A hallókészülékek legelterjedtebb típusainak jellegzetességei:

Fül mögé helyezhető (BTE)

Ennél a típusnál a mikrofon a hallójárat elé ér, de a készülék többi része a fülkagyló mögött, rejtetten helyezkedik el. Bármilyen fokú halláscsökkenés esetén jól működhet!

Ha a fülhallgató nem illeszkedik jól, vagy károsodott, a készülék éles hangon jelez. Rendszeresen ellenőriztesse működését, szükség esetén újra be kell állítani!

Fülbe helyezhető (ITE)

Kemény műanyagból készül, és teljesen a külső fülbe simul. Előnye rejtett voltán kívül az, hogy a természetes hangérzékelést imitálja. Mivel eltömődhet fülzsírral, ezért tisztítani kell! A hangerő beállítása is nehézkesebb.

Hallójáratba helyezhető (ITC)

Az előzőhöz hasonló, de még kisebb, így betolható a hallójáratba. Csak enyhébb fokú nagyothallásnál használható, a többi típusnál gyakrabban kell tisztítani, beállítani! Behelyezése kézügyességet igényel.

Testen hordott testre erősíthető készülék, amelyhez egy fülhallgató egység csatlakozik

Az összes típus közül talán ez rendelkezik a legjobb hangerősítő képességgel.

Könnyen kezelhető, de mivel a mikrofon nem a fül magasságában van, a hangérzékelés nem természetes. És mivel általában ruha alatt hordják, a mikrofon mozgás közben a szövet súrlódásának hangját is közvetíti.

Egy hallókészüléktől ne várjunk túl sokat – a normális hallást nem hozza vissza, csak javítja! Ne csüggedjünk, ha eleinte nem úgy működik, ahogy elvárjuk, idővel azonban sokat segíthet.

Más segédeszközöket is igénybe vehetünk:

 • Erősítő Tévénézéshez, rádióhallgatáshoz való. Fejhallgató is tartozik hozzá, ebbe továbbítja az erősítő a hangokat. Telefonhoz való erősítők is kaphatók.
 • Riasztó Olyan készülék, amely éles hanggal, villogó fénnyel vagy rezgéssel figyelmeztet bizonyos hangokra. Használható telefonhoz, csengőhöz, ébresztőórához, füstérzékelőhöz vagy bármely más, hangjelzésekkel működő készülékhez, berendezéshez csatlakoztatva. Az ágyhoz vagy székhez is hozzáerősíthető. Hordozható típusokat is forgalmaznak, ezek nagy előnye, hogy nem csak otthon lehet használni.
 • Dekóder – Ezek közé tartoznak a feliratozó készülékek, például a televízióhoz csatlakoztatható dekóder, amely a hangsávot a képernyőn megjelenő szöveggé alakítja. De ilyenek azok a speciális telefonrendszerek is, amelyek a hangjeleket egy monitoron olvasható szövegként jelenítik meg.

Egyéb, hasznos tanácsok ⇒

⇒ Kevesebb só!

A sóbevitel csökkentése javíthatja a hallást. A só folyadék-visszatartást idéz elő, ami a hallójárat szöveteinek a megduzzadásához vezethet. A konzervlevesek és más bolti készételek rendszerint sok sót tartalmaznak, ezért a tájékoztató feliratot mindig olvassuk el!

⇒ “Hallgassunk a szóra”!

Ha az a gyanúnk, hogy valami baj van a hallásunkkal, vagy környezetünk ezt jelzi, menjünk el fül-orr-gégész szakorvoshoz! 65 év felett ajánlatos háromévente hallásvizsgálaton részt venni, ám ha a családban van vagy volt nagyothalló, inkább félévente, évente tanácsos az ellenőrzést elvégeztetni.

⇒ A jótékony ginkgo biloba

E sokoldalú gyógynövény az agy és a belső fül vérellátásának javításával enyhítheti a fülcsengést, fülzúgást, bár észrevehető hatást csak hetek vagy hónapok múlva fejt ki.

Egyes kutatások szerint a ginkgo eredményesen használható a halláscsökkenés bizonyos típusainak kezelésében. Kivonatából naponta legfeljebb 240 mg-ot vegyünk be, de mivel más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, előbb beszéljünk orvosunkkal!

⇒ Zajszűrés

Igyekezzünk kerülni az erős zajforrásokat! Ha ez nem lehetséges, zajos tevékenységek végzésekor (például sportlövészetnél, motoros fűnyíró, sövénynyíró vagy barkácsgépek működtetése közben) használjunk füldugót vagy fülvédőt!

601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]